tiistai 25. elokuuta 2015

Kiinan puvuista

Koska olen utelias uuno, en voinut pysyä poissa tietystä Facebookin ryhmästä (joskin taas ärsyttää niin paljon että lentänen kuin leppäohjus parissa päivässä pois ryhmästä, ja estän itseni lisäämisen takaisin). Tänään keskustelussa on kiinasta tilatut hääpuvut. Argumentteja, kuten kuvitella saattaa, on puolesta ja vastaan. Tällä hetkellä keskustelu on siirtynyt Kiinan lapsityöhön, ja kuinka sitä ei pidä tukea. Maailma siis paranee!

Argumentti 1. Suomessa puvut on kalliita, Kiinassa halvempia
Sanoivat hääpukukauppiaat mitä tahansa, tämä on totta. Kiinassa myydään 100€ pukua, joka Suomessa maksaa 500€. Tämä tekee Kiinan puvusta halvemman (perusmatikkaa, 500 on enemmän kuin 100).

En ole hääpukuliikkeiden alan asiantuntija, hittovie, en sitten vanhojen tanssipuvun ostamisen jälkeen ole edes kyseisessä liikkeessä käynyt (joskin muutosta tulossa tällä viikolla!). Mutta sen verran minun maalaisjärkeni minulle kertoo, että ne puvut siellä rekeissä on noin kahdeksan(toista) kertaa laadukkaampia kuin ne Kiinasta tilatut (hence tuo 500€ - 100€ hintakamppailu). Senkin verran tiedän, että myös Suomesta on mahdollista saada hääpuku alle tonniin, jopa alle viiteen sataan.

Argumentti 2. Suomalaista työvoimaa pitää tukea!
Sanokaa mitä sanotte, tämä on paras argumentti. Se, ettei kaikilla ole siihen varaa, on ikävä tosiasia. Voisin uskoa, että valtaosa teettäisi itselleen puvun suoraan suunnittelijalla, jos budjetti sen antaisi periksi, eikä tarvitsisi sen takia häissä natustaa näkkäriä.

Keskustelussa on käyty hölmöä väittelyä siitä, kuinka "ei minun hääpukuostokseni vaikuta Suomen talouteen". Eli siis täysin unohdetaan se tosi asia, että kaikki ostoskäyttäytyminen vaikuttaa Suomen talouteen. Ei se yksi mekko muuta asiaa suuntaan tai toiseen, se on totta, mutta kyllä - se vaikuttaa. Jos kaikki ostaisivat hääpukunsa Suomesta kivijalkakaupoista, montakohan kymmentä, jos ei sataa ja jopa tuhatta, suomalaista työvuotta me lisättäisiin?

Argumentti 3. Saman puvun saa Kiinasta.
Tähän et usko itsekään. Toisilla käy hyvä tsäkä, ja puku on hyvin tehty. Toisilla käy helvetin huono tsäkä, ja puku on oksennuksen vihreä ja  yltäpäältä kuivuneessa kuumaliimassa. Tämä on tuuripeliä.

Argumentti 4. Kaikki saavat itse tehdä päätöksen oman pukunsa ostamisesta.
Ja tämä on muuten aivan totta. Kellään muulla ei ole mitään varaa sanoa, ostatko pukusi Kiinasta, Kontulasta vai teetätkö sen Lappalaisella porofarmarilla. Vain sinä teet sen päätöksen. Silti et voi ottaa itseesi, jos suomalainen yrittäjä pyrkii kertomaan niitä negatiivisia puolia valinnastasi - hänellä on valitettavaa kokemusta mihin hän argumenttinsa perustaa.

Olisin tekopyhä, jos väittiäisin, etten selaa vBridalin ja JJhousen sivujen valikoimia, ja ole jopa kerran melkein tilannut pukua sieltä. Enkä ole todellisuudessa vielä sulkenut sitä vaihtoehtoa kokonaan poiskaan. Tiedostan, ettei valintani oli se eettisin mahdollinen, ja olen itse itseni argumentoinut pussiin tässä tekstissä, mutta so what?

Olen myös puntaroinut vaihtoehdon kanssa, jossa muokkaan äitini hääpuvun sopivaksi ompelijalla. Tämä taas on niin maan perkeleen eettinen ratkaisu ettei toista ole (tuen suomalaista työtä hei aivan julmetusti, ja kierrätän samalla). So what?

Eniten kuitenkin puntaroin sen vaihtoehdon kanssa, että sovittamalla löydän liikkeestä itselleni mieluisen puvun omaan budjettiin sopivalla hinnalla. Mietitään muita vaihtoehtoja sitten seuraavaksi. Joka tapauksessa teen päätökseni ihan sen mukaan, mistä löydän mieluisimman puvun - kuten pitäisi muidenkin tehdä. Kaikille ihmettelijöille voi sanoa so what?


ps. nyt keskustelu on siirtynyt jo terrorismiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti